Zo’n honderd jaar na het verdwijnen van de laatste brouwerij heeft Vlaardingen weer een biertje uit eigen stad. Volgende week woensdag trekt burgemeester Tjerk Bruinsma de eerste fles open.
Het Vlaardingse gerstenat wordt gebrouwen door vier amateurs, die zich als deelnemers aan de jaarlijkse Haring- en Bierwandeltocht voornamen hun woonplaats naast de alom verkrijgbare haring ook een eigen bier te bezorgen.
Ze kochten ketels en instrumenten in België, raadpleegden diverse deskundigen, namen de vakliteratuur door en gingen aan de slag. Hun eerste dertig liter brouwden ze in de keuken van het reclamebureau van initiatiefnemer Wibo Broek.
Ambachtelijk
Nu, twee jaar later, beschikken ze over een professioneel opgezette brouwerij, die na veel experimenteren en proeven een drank voortbrengt die zich volgens kenners kan meten met de beste ambachtelijke bieren van Nederland.
Commercieel succes is echter niet wat de Stichting Vlaardingse Bierbrouwerij nastreeft. De stichting laat zich vooral leiden door historische motieven, zegt Broek. Net als zijn collega-brouwers Martin Hagestein, Jasper Robbemond en Patrick Elmendorp houdt hij gewoon zijn dagelijkse werkzaamheden aan.
”Geld verdienen is de opzet niet”, zegt Broek. “We doen dit voor ons plezier. Het is heerlijk om na een dag naar je beeldscherm staren in een dampende ketel te kunnen roeren”.
De brouwerij gaat voorlopig wekelijks 900 liter produceren. Het Vlaardingse bier is vanaf medio volgende week verkrijgbaar in vijf plaatselijke cafés en op zaterdagmiddag in de brouwerij aan de Hoogstraat 37.
Bron: De Telegraaf 10 januari 2013 – door Peter de Lange