Geschiedenis

Vlaardingen is van oudsher bekend als haringstad. De jarenlange traditie van het landelijk bekende Haring en Bier feest (tegenwoordig voortgezet als Loggerfestival) geeft al aan dat, wat de echte Vlaardinger betreft, haring en bier onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Tot zo’n 100 jaar geleden werd ook daadwerkelijk bier geproduceerd in Vlaardingen en ook tot de verbeelding sprekende straatnamen als “Gedempte Biersloot” geven een indicatie van de activiteiten die hier in het verleden plaatsvonden (de oudst bekende bierbrouwerij gevestigd in Vlaardingen dateert zelfs uit de 16e eeuw).

Waar de verbondenheid met de haringvangst in het hedendaagse Vlaardingen nog steeds te vinden is, is een echt Vlaardings biertje al ruim een eeuw niet meer te verkrijgen.

Vier Vlaardingse vrienden vatten daarom in 2011 het plan op deze oude traditie weer in ere te herstellen, en er voor te zorgen dat er in Vlaardingen wederom bier gebrouwen kan worden. Na een jaar recepten bedenken en uitproberen in een kleine brouwinstallatie, werd uiteindelijk ‘hét’ recept gevonden, dat wat de brouwers betreft een Vlaardings biertje waardig was. Een stoer, amberkleurig, tikkeltje eigenwijs maar vooral no-nonsense en lekker doordrinkbaar bier was een feit.

De volgende stap was uiteraard om heel Vlaardingen kennis te laten maken met deze heerlijkheid, en dus werden de stoute schoenen aangetrokken en werd in 2012 een heuse brouwinstallatie aangeschaft. Twee middel grote brouwketels, vier fermentatietanks, meters slangen, leidingen en diverse koppelingen, en natuurlijk een pand om het geheel werkend op te stellen. En zo ontstond na ruim 100 jaar afwezigheid weer een echte Vlaardingse bierbrouwerij, ditmaal gevestigd aan de Hoogstraat 37 in Vlaardingen.

Uiteraard volgde er nog de nodige proefbrouwsels in de nieuwe installatie, en werden alle aanverwante zaken als vormgeving, glazen, uitstraling en natuurlijk deze website bedacht en uitgewerkt.

Inmiddels kan heel Vlaardingen genieten van het echt Vlaardings bier. Houd deze site in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief om ook zo'n lekker biertje te kunnen bemachtigen.

© 2012-2024 Vlaardingse Bierbrouwerij Inloggen